6 maj 2011

Spanska viner - Anita och LÅ (22 januari 2011)

Spanska viner

Efter min omtalade vandring i Spanien, hösten 2010, tyckte Lars-Åke och jag att det skulle passa bra att ha spanska viner som tema för årets första vinprovning hemma hos oss på Bergfotsvägen.
Min vandring gick bl.a. genom distriktet Rioja, så därför var det självklart att Riojaviner skulle vara den dominerande druvan men för att inte göra det alltför enkelt tyckte vi att vi även borde ha med ett vin där Rioja inte ingick.
Vi konsulterade Allt om Mats, vintidning och valde fyra spanska fyndviner i olika prisklasser. Tyvärr fanns det dyra fyndvinet inte att köpa i Sundsvall så vi ersatte det med ett annat vin, i samma prisklass

Provningen innehöll följande viner:

Nr 1     Coto de Imaz Gran Reserv        (nr 2748)    169 kr          
            Tempranillo  
Nr 2     Marquès de Murrieta Ygay Reserv           129 kr
             (nr 2612)           
            Tempranillo 88 % , Garnacha Tinta 8 %, Mazuelo 4 %
Nr 3     Campo Viejo Cranza                  (nr 2786)     72 kr           
           Tempranillo, Garnacha, Mazuelo (fördelning saknas)

Nr 4     Campos de Luz Garnacha          (nr 2718)     49 kr           
            Ganacha

Kommentarer och synpunkter

Jag uppfattade att all tyckte att samtliga viner utom nummer tre var goda men lite sträva. Trean för 72 kronor uppfattades som lite tunn. De flesta tyckte att vin nummer ett (169 kr) och vin nummer fyra (49 kr) var godast.
Ingen kunde direkt säga att det var Spanska viner men Sune kände snart att vin nummer två doftade vanilj och efter lite diskuterande kom alla fram till att det var spanska viner de hade i glasen.
Den klart lysande stjärnan bland denna omgångs provare var Sune, som gick från klarhet till klarhet.
Eftersom vi hade valt vin nr 3, som ingen verkade gilla, till maten gällde de att improvisera. LÅ letade snabbt igenom sitt förråd och serverade i stället ett Zinfandel (alltid ett säkert kort). Till söndagsmiddagen, som bestod av rester från lördagen, dristade vi oss dock att ta en trea och tänk att vi tyckte det var riktigt god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar