Lördagen den 19 november samlades hela vinklubben i Falun för att, som Nils skrivit i sin inbjudan "prova röda viner, som vi normalt inte inmundigar och där en del druvor kan bli svåra att identifiera. Men nyheter är inte att förakta, liksom att vidga horisonten till ett nygammalt geografiskt vinområde".
Innan själva provningen åt vi lunch hemma hos Rigmor och Nils - jättegod smörgårdstårta - och fortsatte sedan med att besöka julmarknaden på Gamla Staberg. Rigmor och LÅ kunde tyvärr inte följa med till den fina gamla bergsmansgården, men det finns en kortfattad beskrivning i bloggen Tidlösa.
Medan Rigmor och Nils funderade vad vi skulle ha till middag och dukade, kunde vi andra göra vad vi ville - några förberedde sig, någon vilade och resten tittade på sport på TV.
Sen var det dags för själva provningen.
Jag tyckte Lars kom helt rätt när han, utifrån de ledtrådar vi fått, trodde att vinerna kom från Libanan m.fl. kringliggande länder. Det blev i vanlig ordning ganska mycket gissande men till slut var vi alla överens om att det var ett grekiskt, ett turkistk, ett israeliskt och ett libanesiskt vin.
Vin 1; Nemea - Grekland
Vin nummer ett, det grekiska, heter Kerastis och skiljde sig i smak från de övriga vinerna. Jag tror ingen av oss var överväldigad.
Kerastis är enligt Systembolaget ett kryddigt och utvecklat vin med inslag av plommon, kanel, lakrits och vanilj.
Årgång: 2008
Druva: Agiorgitiko
Alkoholhalt: 12,5 %
Distrikt: Nemea, Peloponnesos
Producent: Apostolos Lykos Winery
Pris: 89 kr
Passar till rätter av lamm- eller nötkött
Omdöme: Kerastis har en stor doft av mogna körsbär, plommon och vanilj. Vinet har en utvecklad och fyllig smak med tydliga tanniner som gör sig bäst tillsammans med en bit mat. En krämig potatisgratäng med entrecote passar fint till vinet.
Vin 2; Egeo Syrah - Turkiet
Vin nr 2 tyckte vi nog hade en viss fatkaraktär och drog därför slutsatsen att det var Cabernet Sauvignon.
Årgång: 2008
Alkoholhalt; 14,5 %
Användning; Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor och stekar.
Smak: Kryddig, fruktig, aningen eldig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, peppar, lakrits och kaffe.
Vin 3; Yarden - Israel
Vin nr 3 tyckte vi nog alla var det godaste - även om det var ett kochervin
Årgång: 2010
Alkoholhalt: 14,0 %
Sockerhalt: Mindre än 3,0 gram/liter
Användning: Serveras vid cirka 16-18°C till lamm- eller nötkött tillredda enligt koscher. För dem som inte följer koscher passar vinet även till rätter av fläskkött.
Smak: Bärig, aningen bränd smak med inslag av svarta vinbär, plommon och lakrits.
Vin tillverkats enligt judendomens regler, avsett till rituellt bruk, kalla kocher. Endast strikt ortodoxa judar får delta i vinifieringen som övervakas av en rabbin.
Vin 4; Ksara - Libanon
Årgång: 2007
Alkoholhalt: 13,5 %
Sockerhalt: Mindre än 5,0 gram/liter
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.
Smak: Stramt, balanserat, nyanserat vin med fatkaraktär, inslag av katrinplommon
Pris: 149:-
Vin 12501 går inte länge att söka fram på systembolagets hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar