Lite allmän info om Österrikiska viner; källa Wikipedia
Liksom i Tyskland styrs kvalitetsklasserna av mustens specifika vikt. Generellt kan man dock säga att Österrike ställer högre krav på mustvikten än Tyskland, åtminstone för de lägre klasserna. Mustvikten mäts både i Oechsle som i Tyskland, och i KMW (Klosterneuburger Mostwaage) där 1 grad KMW är ungefär 5 grader Oechsle.
Följande klasser finns (med minimimustvikt inom parentes):
- Tafelwein (10,6o KMW)
- Landwein (14o KMW)
- Qualitätswein (15o KMW)
- Kabinett (17o KMW)
- Prädikatswein delas in i följande klasser:
- Spätlese (19o KMW)
- Auslese (21o KMW)
- Beerenauslese (25o KMW)
- Eiswein (25o KMW)
- Strohwein (25o KMW)
- Ausbruch (27o KMW)
- Trockenbeerenauslese (TBA) (30o KMW)
I början av 2000-talet infördes även Districtus Austriae Controllatus (DAC), geografiska beteckningar liknande det franska appellationssystemet. Källa
Lite allmän info från provningarna
Vi funderade lite på när man skulle skörda druvorna och fick veta att druvorna ska hänga så länge som möjligt och vara så söta som möjligt. Låt naturen ha sin gång. Skördar man för tidigt innehåller druvorna för mycket syra och då måste syrahalten reduceras. Väder, druvornas utseende och sockerhalten avgör när man ska skörda.
Man bör inte utvinna mer än 9 ton/ha. Större uttag ger sämre vin. För att hålla nere produktionen klipper man bort de klasar som inte är så bra. Då blir resterande klasar desto bättre. Detta gör man manuellt i Steiermark eftersom bergen är så branta. Ofta är det pensionärer och rumäner som utför detta manuella arbete. (Alla druvor skördas för hand).
Det gör inget om det regnar på sommaren. Regnar det däremot senare blir det mindre smak på vinet och skalet blir tunnare och tunnare.
Färgen på vinet är beroende på när druvorna skördas. Sen skörd ger gulare vin. Ju ljusare vinet är desto ljusare kött ska man äta till det.
Man ska bara lagra vin med naturkork. Vin med skruvkort ska inte lagras mer än max 2-3 år. Man måste snurra flaskor med naturkork eftersom korkan annars skulle torka ut och då kommer det luft in i vinet.
Provning 1
Helga Brolli
Weissburgunder; 2010 - torr Pinot Blanc - 12 %
Syra 6,5 %; restsockerhalt 3,5-5 g
Passar till; kallskuret och fisk
Smak; äpple och trätoner
Pris:
Skörd 5 ton/ha
Sauvignon Blanc; 2010 - 12 %
Syra: 6 %; Restsockerhalt: Lite sötare än nr 1
Passar till: Friterad snitsel och kyckling
Smak: krusbär och grape
Pris: 8,5€
Skörd: 4 ton/ha
Morillon; 2010 Chardonnay
Syra: 6-6,2 %, Restsockerhalt: 4 g restsocker
Passar till: Stek - men smaken är som baken...
Smak: Päron och mandelton
Pris:
Skörd: 5 ton/ha
Blauer Zweigelt; 2080, 13 % - druvor från Sydsteiermark och Slovenien (rött vin)
Syra:4,5 % Restsockerhalt: 2,5g
Passar till: Viltsvin
Smak: Vinbär
Pris:
Skörd:
Lagrat 12 månader på ekfat och 2 år på flaska; Barrique
Provning 2;
Grundl
Welschriesling; 11,5 %
Syra: 6 %; Restsockerhalt: 2,5 g
Övrigt; Okomplicerat, doftande
Pris € 5,10
Welschriesling; 12 % - Ried Sternetzberg
Samman som föregående men från samma "lokal"
Pris € 5,20
Pinot Blanc; Finalist - topp 6; 12 %
Fylligare
Blå etikett; Burgundervin
Pris € 5,50
Sauvignon Blanc; 12 %
Mycket aromatiskt
Man får inte så stor skörd av denna druva
Pris € 7,00
Chardonnay; 12 % (Morillon)
Vulkanjord
Kompakt, mineralrikt
Mjuk i sin eftersmak
Pris € 6,00
Grauburgunder; 13 %
Restsockerhalt 20 g
Fylligt och smakrikt, extraktrikt
Pris € 7,60
Traminer; 12,5 % (Inte så bra skörd 2011)
Restsockerhakt 20,5 g när den skördas (19-20)
Mineralrikt
En specialitet för Sydsteiermark
Man får ut väldigt lite skörd per enhet
Pris € 7,60
Provning 3
Dworschak
Här var provnignen så omfattande och gick så fort att jag inte hade en chans att notera något men allt framgår på den prislista som var och en fick. Provningen omfattade 16 viner och 20 snapsar och likörer.
PS
Sveriges Ambassad skriver genom Anders Eriksson i en rapport som heter Rysk ekonomi februair 2011 bl.a. "Rysslands statsskuld uppgick 2010 till ungefär 10% av BNP" - se Rysslands statsskuld
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar