Under vårt besök i Steiermark deltog även Lisa (Margaretha och Lars dotter), hennes man Markus, och Markus föräldrar Maria och Josef (jag tror det var dessa fyra adjungerade medlemmarna som var de verkliga arrangörerna).
Klockan åtta på fredag morgon lämnade vi (R, N, LÅ, A) Wien med tåg, för att åka till Leibniz. I samma kupé som oss satt en äldre man som var mycket pratsugen. Det var inte helt lätt att följa med i hans långa utläggningar på en svårbegriplig tyska men vi tyckte oss förstå att han skulle vandra i bergen. När vår kupégranne gick av tåget gjorde han det inte ensam utan tillsammans med honom gick en hel grupp människor av - alla var vandringsklädda, försedda med vandringsstavar och ibland också ryggsäck. Vår kupégranne hade bara med sig vandringskäppar. Mat och dryck köpte han på något litet värdshus utefter vägen. Jag tyckte det såg så trevligt ut med alla dessa människor som gav sig i väg på en dryg timmas tågresa för att ägna dagen åt att vandra i bergen.
När vi kom fram till Leibniz stod mottagningskommittén redo på stationen. Vi började vårt besök i Steiemark med en rundtur i bergen. Vi besök ett kloster innan vi åt lunch på en mycket trevlig uteservering - och provade vårt första vin som för min del var ett glas Morillon (Chardonnay). Jag var hänförd över hur vackert det var i Steiermark - ett kuperat landskap med stora vin- och majsodlingar. Otroligt vackert! Och vilken värme i slutet av september!
Efter den stärkande lunchen gav vi oss iväg till en vinodlingsskola, där rektorn tyvärr hade måst lämna walk over. Vi vandrade bland vinstockarna upp till en utsiktsplats och njöt ånyo av den hänförande utsikten.
Efter alla dessa aktiviteter var det dags att åkte vi till hotell ”Helga Broli”. Medan vi checkade in provade vi dagens andra vin, ett glas Sturm - jäst druvjuice. Sturm innehåller bara 5 procent alkohol och smakar ungefär som cider - jag tyckte det var ganska gott.
När vi vilat, fräschat till oss och tittat på solnedgången var det dags för vinprovning och sen en ”buchenschrank” – middag bestående av kallskuret och ost. Vinprovningen (som refereras i separat inlägg) föregicks av en utförlig beskrivning av hur man framställer vin - själva processen.
När vi vilat, fräschat till oss och tittat på solnedgången var det dags för vinprovning och sen en ”buchenschrank” – middag bestående av kallskuret och ost. Vinprovningen (som refereras i separat inlägg) föregicks av en utförlig beskrivning av hur man framställer vin - själva processen.
Helga hade nog ansträngt sig lite onödigt mycket när hon byggde ut hotellet. Det var jättefint och jätte teknikaliserat. Allt styrdes från knappaneler och censorer. Duschrummet avgränsades från sovrummet med en stor glasvägg. Så fort man rörde sig i sängen, tändes alla ljus i det stora duschrummet och både duschrum och sovrum badade i ljus. Jag tror vi lyckades få sovrummet upplyst tio gånger under natten. På morgonen pratade vi om varför det blivit på detta sätt och funderade på om det kunde bero på att vi lämnat dörren till duschrummet öppen. För att testa denna teori stängde jag igen dörren med påföljd att LÅ gick rakt in i den osynliga glasdörren. Nej, tacka vet jag vanliga ljusknappar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar