5 dec. 2012

Italienska viner (Corvina)

Väntat men ändå oväntat

Den första kalla vinterdagen, vintern 2011/2012, åkte ML, S, LÅ och jag från Stockholm i fint väder medan M och L åkte från Sundsvall i ett förskräckligt oväder. Vi hade alla Falun som mål och kom fram ungefär samtidigt.
 
Med utgångspunkt från de ledtrådar vi fått hade Stockholmsgänget kommit fram till att denna gång skulle vi få prova viner från östeuropa. Vi pluggade och pluggade (halva bilresan) och lyckades lära oss konstiga namn som Cardanka, utan att ha en aning om hur det kunde smaka.

Direkt när vi började prova kände jag att det smakade russin och då "gissade" jag på Italien och Amarone - och tänk det var rätt!! Vi fick prova italienska viner - inte helt oväntat när vi var hos Rigmor och Nils. Den gemensamma nämnaren var druvan Corvina. Det fjärde vinet var en höjdare!

Vi provade:
  • Corvina Veronese, 2009 (nr 23072) Venetien, Veronese; pris 89 kr
  • Masi Valpolicella Bonacosta 2011 (nr 6998) Venetien, Valpolicella, Valpolicella Classico; pris 89 kr
  • Monti Garbi Ripasso, 2009 (nr 5328) Venetien, Valpolicella; pris 99 kr
  • Masi Amarone Costasera, 2008 (nr 2345) Venetien, Valpolicella, Amarone della Valpolicella; pris 275
På hemvägen till Stockholm stannade vi och drack kaffe på Gamla Staberg, där vi var på julmarknad i fjol.

 
Vårens kalender (preliminär):
  • Fredagen den 19 april; Råcksta
  • Lördagen den 1 juni; Alnö
  • Lördagen den 31 augusti; Rörbäck

4 dec. 2012

Svenskt vin

Vid den första träffen i Gröndal i Stockholm provade vi vita viner. LÅ och jag hade hört ett radioprogram som hade svenska viner som tema. Intressant tyckte vi och bestämde oss för att smussla in en katt bland hermelinerna. Det svenska vinet var beställningsvara och kostade 225 kr. Ingen uppskattade det. Ingen sa heller att det var svenskt men det väckte ändå en viss förbryllan. Efter en längre stunds provande framkastade Sune frågan "Kan det vara svenskt?" Slutsatsen blev att svenska viner inte är värda sitt pris, i alla fall inte idag.

Vi provade

  • Riesling från 2011 Stoneleigh (nr 6498) 99 kr
  • Veltliner från 2011 Domaene Gebelsburg Gruner (nr 2775) 97 kr
  • Interkardinal Solaris från 2010 (nr 70564) 225 kr producent "Vingården i Åhus" - Svenskt vin ur (beställningssortimentet)
  • Riesling 2011 A Christmann (nr 52882) 125 kr

27 sep. 2012

Försommar

Hela vinklubben träffades den 26 maj hemma hos Margaretha och Lars på Alnön, för årets andra provning.



Jag knallade i vanlig ordning upp på övervåningen där jag trodde vi skulle sitta men så var det inte tänkt den här gången. Provningen skulle ske i köket där bordet stod uppdukat med tre glas. Hoppsan bara tre glas! Då blir det nog starka viner - tänkte jag - men så var det inte heller. Denna lördagskväll hade värdfolket tagit ett nytt grepp och integrerat vinprovningen middagen - räkcocktail, laxsmörgås, äpple och ädelost, oliver och jordärtskockor. Till dessa godbitar provade vi:

1. Kontrad ines: Konrad Marlorough Riesling från Nya Zeeland (2011); passade till syrliga asiatiska rätter - 139 kr.

2. Adegas Gran Vinum: Nessa Albariño Spanien (2010), passar till fick och skaldjursrätter och plockmat  - 149 kr.

3. Musìta: Musìta Grill 2010, passar som aperitif och enklare rätter med eleganta smaker - 119 kr

 
Till middagen serverades två röda viner.
 
Påföljande morgon åt detta alerta sällskap fukost på altanen.
 

11 apr. 2012

Extra provning i Alvik

Stockholmsmaffian träffades en söndagskväll i Alvik och åt middag med inkluderad provning. Vi provade alltså inte vinerna separat utan tillsammans med maten. På grund av viss knapphet i utrsutningen i Alviksköket, provade vi först vin ett och två och först senare när vin ett var urdrucket kunde vi prova det tredje vinet.

Vi provade:
Passitivo;
Primitivo Puglia från Italien; från 2009; nr 3300; 89 kr Godast; se Systembolagets beskrivning

Cautivo;
Rioja Denominacion de origen Calificada; Reserva från 2007; 89 kr, nr 5357 Gott men inte toppen; se Systembolagets hemsida

Shiraz; From the Zonnebloem Cellars, South Africa (Dtennenbosch) från 2010, 82 kr - nr 2007; Ganska gott; se  Systembolaget

13 mars 2012

Vita viner i Råcksta

Lördagen den 11 februari träffades vi för första gången hemma hos Marie-Louise och Sune i deras nya hem i Råcksta. Bordet stod uppdukat och det fanns fem glas "fyllda" med vita viner.


Fem glas!! Vi brukade aldrig provsmaka mer än fyra viner. Varför denna förändring? När vi börjat vår provning tyckte vi att vinerna nummer två och fyra smakade Chardonnay. Fyran smakade cider. Det återkom vi till hela tiden. Glas två och fyra innehöll verkligen Chardonnayviner även om druvan i glas två hade ett annat namn. Så långt klarade vi provningen ganska bra. Vi kom också fram till att det fanns Riesling i glas ett men vi klarade inte innehållet i glas tre och glas fem.

När vi fått klart för oss vad som fanns i glasen sa Sune att det fanns ytterligare en överraskning i provningen som han ännu inte berättat. Då insåg vi att vinet i glas fyra som vi tyckte smakade Cider måste vara alkoholfritt. Det konstiga, tycker jag, var att vi inte hade insett det på en gång när vi hela tiden sagt att det smakade cider. Roligt inslag i provningen!
Sen dukade M-L och Sune av glasen och dukade fram ett utsökt middag med älgstek, från en älg som Sune hade skjutit själv.


Protokollet kommer senare att kompletteras med namn och nummer på de viner som ingick i provningen.

23 jan. 2012

Provning av röda viner

Mina "gamla" arbetskamrater hade ordnat en liten vinprovning med röda viner. Vinerna kom från olika länder och hade olika drruvor och ändå klarade vi nästan inget - förutom att vi direkt kände vilket vin som inta var gott.

Vi provade:

Camelon (6581) från Argentina; Malbec; pris ca 75

Villa Santa Reserva (12507) från Portugal; Cabernet Sauvignon; pris ca 80

Cauvito Reserva (5357) från Spanien; Rioja; Tempranillo; pris 89 kr

Palazzo Mio Rosso (2009) från Italien; pris 49 kr

15 jan. 2012

Italienska viner; provning ordnad av systembolaget den11 januari 2012

Systembolaget i Sundsvall erbjuder olika typer av öppna provningar. Margaretha, Lars, LÅ och jag (Anita) bestämde oss för att delta på årets första provning med temat Italienska viner.

Vår guide var Ulf Wettermark.


När man provar vin ska man
  • titta - vilken färg har vinet
  • snurra - ger syre och arom
  • smaka - ta in luft.
Italien har varit vinland sedan 2000 f Kr. Den ursprungliga druvan heter Geco de Tufo (?) och den finns kvar än i dag. Förr drack man mycket vin i Italien eftersom det vatten man hade tillgång till var förorenat.


1963 kom den första vinlagen i Italien. Man började då dela in vinerna i fyra grupper
  • Vino de tablo (bordsviner) - ursprung anges inte; 85 % av druvorna kommer från Italien
  • IGT - vin som har geografisk ursprungsbeteckning angiven
  • DOC - kontrollerat vin; vinet ska komma från det angivna området, lägre uttag, lagring på ekfat
  • DOCG - garanterat vin, vinerna testas varje år av en testgrupp; sensorisk testpanel.
Det finns även mellanklasser t.ex. DOCA

Provning
Vi fick prova vin från följande fem områden:
  1. Sicilien
  2. Apulien
  3. Toscana
  4. Valpolicella
  5. Piemonte

Vi fick prova två viner från vart och ett av områdena. Först fick vi provsmaka vinerna utan tilltugg, sen fick vi prova dem tillsammans men en liten, väl avpassad maträtt. Det var uppenbart hur vinerna ändrade karaktär när vi provade dem tillsammans med mat. De viner vi först uppfattade som sträva och svårdruckna blev riktigt goda när vi drack dem tillsammans med mat. 

Sicilien
Man har odlat vin på Sicilien sedan 1000 f Kr - fast egentligen är det för varmt att odla vin på Sicilien. S är ett av de områden i Italien där man odlar mest vin - 8 miljoner ha per år. Man odlar mest Nero d´Avola. På Sicilien odlar man också ett sött vin med hög alkoholhalt - Marsala.

Vi provade:
1. Nero d´Avola (81251)  79:- Mycket björnbär (inte så god) IGT från specialsortimentet
2. Ersa Etna Rosso (70815) 169:-

Apulien (klacken)
I Apulien har man mycket stor produktion av vin; 7,5 miljoner ha. Det är ett varmt torrt, slättland med kalk och järnhaltig jord. Primitivo är den största druvan.

3. Primitivo di Manduria (6256) 79:- Kryddigt, körbär
4. Passitivio Primitivo (3300) 89:- Passitivio betyder att vinet är gjort på torkade druvor

Toscana
Toscana är mycket vackert. Genom att blanda in Cabernet Sauvignon får man viner av hög kvalitet. Den stora druvan är Sangiovese. En Chianti Classico innehåller bara Sangiovese. Jorden innehåller sand, kalk och grus.

5. Villa Puccini (32417) 85:-; IGT - innehåller Sangiovese (90 %), Cabernet och Merlot
6. Rocca Guicciarda Reserva (2723) 139:-; Chianti, Chianti Classico: stramt nyanserat vin

Valpolicella (Verona)
Valpolicella är det tredje största vinområdet. Det har odlats vin här sedan urminnes tider. Vinet odlas huvudsakligen i tre dalar med mycket kalkrik jord. Sedan 1945 framställs här Amaroneviner. För att få Amaroneviner ska druvorna torka i 120 dagar. Därefter pressas druvorna som då innehåller lite mögel. Man tillsätter jäst och jäser ut sockret till 15-18 procent.

7. Tommasi Appassimento (5354) 89:- Druvorna har torkat i tre veckor
8. Soprasasso Amarone Della Valpolicella (2352) 139:-; Druvorna har torkat i 120 dagar, 0,5 procents röta (best sortiment) *

Piemonte (kvalitetsområde)

9. Antè Barbera d´Asti (32335) 89:-
10. Bric delle Ginestre (7386) 109:- Nebiolo (40 %), Barbera (40 %), Dolcetto (20 %)